Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z kartofli

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 2 kg
jajko 2 szt
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z kartofli

Obrane kartofle podzielić na 2 części, połowę ugotować we wrzącej osolonej 1 łyżeczką soli wodzie. Drugą część zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane, włożyć do woreczka lnianego i odcisnąć nad miską. Gdy się płyn odstoi płyn odlać, a naturalnie wytworzony krochmal dodać do odciśniętych kartofli. Ugotowane kartofle dokładnie podusić, połaczyć z tartymi i 2 jajkami. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, formować kluski. Wodę zagotować z solą, kluski wrzucać na wrzącą wodę, wyciągać po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać do sosów, albo same polane stopionym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak