Sposób przygotowania

Składniki:
0,5 kg filetów z miruny ze skórą
10 małych ziemniaków w mundurkach
0,5 kg brukselki
4 łyżki oleju-do smażenia ryby
2-3 łyżki mąki pszennej-do panierowania ryby
2 szczypty pieprzu cytrynowego
2 szczypty tymianku suszonego
szczypta gałki muszkatołowej
2 szczypty słodkiej papryki mielonej
sól do smaku
100 ml śmietany 12 %
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
tłuszcz do posmarowania i bułka tarta do posypania formy do zapiekania
zielenina do posypania-koperek lub szczypiorek
szczypta cukru

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach.Ostudzić i obrać.
Brukselkę opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ryby opłukać,osuszyć.Pokroić na kawałki.Panierować tylko w mące i smażyć z obu stron.Lekko posolić.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Ziemniaki pokroić w plastry, rozłożyć połowę na dnie naczynia.
Na nich rozłożyć kawałki ryby i brukselkę.
Śmietanę wymieszać dobrze z koncentratem pomidorowym.Połowę wylać na wierzch ułożonej dotąd warstwy.Posypać połową wszystkich przypraw.
Ułożyć na tym następną warstwę ziemniaków , polać resztą sosu i posypać resztą przypraw.
Zapiekać w temp.200 stopni,aż ziemniaki się zaczną ładnie rumienić.Min.20 minut.
Gotową zapiekankę obficie posypać zieleniną.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    super jedzonko
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Wkrótce dodam zdjęcie, ale mam małe problemy techniczne z komputerem.
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    GGABI

    super, czekamy na zdjęcie
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    GGABI

    super, czekamy na zdjęcie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !