Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
mak 300 g
cukier 200 g
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bakalie
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Margarynę utrzeć, dodając kolejno cukier, żółtka i cukier waniliowy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy. Bakalie (figi szuszone, rodzynki, morele, migdały itd) siekamy ale niezbyt drobno i łączymy z ciastem. W osobnej misce ubijamy białka na bardzo sztywną pianę. Bardzo delikatnie i stopniowo łączymy pianę z ciastem mieszając. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki. Natłuszczonym nożem robimy nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Keks pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 50-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 31.07.2013 07:39
Prosty, pyszny keks :)
karolina1869 17.01.2013 10:53
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak