Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie,dokładnie umyć,ponownie zalać wrzątkiem,ugotować.Kość umyć,włożyć do garnka,zalać wodą,gotować.Oczyszczoną włoszczyznę pokroić w drobną kostkę,dodać do wywaru.Wrzucić dwie kostki rosołowe.Cebulę pokroić w kosteczkę,smażyć na 1 łyżce oleju i jednej masła.Ugotowane grzyby odcedzić,pokroić w paseczki,dodać do cebuli,chwilę podsmażyć,dodać do garnka.Ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce,tak jak na placki ziemniaczane.Dodać jajko i mąkę.Ciasto powinno być dość gęste.Nałożyć część na talerzyk umoczony w zimnej wodzie i zrzucać z niego łyżką porcje do gotującej zupy.Proponuję wrzucić jedną kluskę i sprawdzić czy się nie rozpadnie.Jeżeli tak to trzeba dosypać mąki.Gotować ok.5 minut.Przyprawić do smaku jarzynką,pieprzem,magi,wlać śmietanę i wsypać pokrojoną natkę pietruszki.Do zupy nie dodaję już zaklepki ani zasmażki ponieważ zagęści się od klusek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !