Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z ziemniaczanymi kluchami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler mały 1 szt.
por 1 szt.
cebula 2 szt.
ziemniaki 5 szt.
jajko 1 szt.
mąka 9-10 łyżek
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
kostki rosołowe 2 szt.
przyprawa do potraw
przyprawa do zup w płynie
śmietana 30% 200 ml
natka pietruszki
podgrzybki suszone 10-15 dag
kości schabowe 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z ziemniaczanymi kluchami

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie,dokładnie umyć,ponownie zalać wrzątkiem,ugotować.Kość umyć,włożyć do garnka,zalać wodą,gotować.Oczyszczoną włoszczyznę pokroić w drobną kostkę,dodać do wywaru.Wrzucić dwie kostki rosołowe.Cebulę pokroić w kosteczkę,smażyć na 1 łyżce oleju i jednej masła.Ugotowane grzyby odcedzić,pokroić w paseczki,dodać do cebuli,chwilę podsmażyć,dodać do garnka.Ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce,tak jak na placki ziemniaczane.Dodać jajko i mąkę.Ciasto powinno być dość gęste.Nałożyć część na talerzyk umoczony w zimnej wodzie i zrzucać z niego łyżką porcje do gotującej zupy.Proponuję wrzucić jedną kluskę i sprawdzić czy się nie rozpadnie.Jeżeli tak to trzeba dosypać mąki.Gotować ok.5 minut.Przyprawić do smaku jarzynką,pieprzem,magi,wlać śmietanę i wsypać pokrojoną natkę pietruszki.Do zupy nie dodaję już zaklepki ani zasmażki ponieważ zagęści się od klusek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 11.02.2012 11:09
fajne
iwona332 26.03.2011 10:55
super
kate.500 18.03.2011 10:53
Pyszny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak