Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy z kruszonką, dla zabiebanych

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
mleko 1 szkl
margaryna 1 kostka
cukier puder 1 szkl
jajko 4 szt
sól szczypta
mąka 4 szkl
bakalie ilość dowolna
tłuszcz do formy
kruszonka
masło 1/2 kostki
cukier puder 1/2 szkl
mąka krupczatka 3/4 szkl
cukier waniliowy 2 szt
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy z kruszonką, dla zabiebanych

czas przygotowywania jest podzielony na dwa dni :) więc nie zabiera tyle czasu na raz :) Do miski wkładamy rozkruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, cukier waniliowy i cukier puder i wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy roztopiony jeszcze letni tłuszcz i całe jajka i mieszamy, do momentu gdy składniki dobrze się połączą. Wtedy nie wyrabiamy ciasta tylko przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Najlepiej do następnego dnia. Następnie dodajemy mąkę,mieszamy, następnie bakalie i sól i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy do dużej formy wysmarowajej wcześniej tłuszczem.
Kruszonka: Siekamy nożem masło, mąkę, cukier waniliowy i cukier puder. Gdy składniki się rozdrobnią czubkami palców zagniatamy kruszonkę. Ciasto obficia posypujemy kruszonką. Wstawiamy na około godzinę do piekarnika nagrzanego na 160* . Czas pieczenia może być nieco dłuższy w zależności od wysokości ciasta. wyjmujemy gdy ciasto będzie pachnące, pięknie wyrośnięte i pulchne. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 23.02.2011 09:32
Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak