Sposób przygotowania

czas przygotowywania jest podzielony na dwa dni :) więc nie zabiera tyle czasu na raz :) Do miski wkładamy rozkruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, cukier waniliowy i cukier puder i wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy roztopiony jeszcze letni tłuszcz i całe jajka i mieszamy, do momentu gdy składniki dobrze się połączą. Wtedy nie wyrabiamy ciasta tylko przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Najlepiej do następnego dnia. Następnie dodajemy mąkę,mieszamy, następnie bakalie i sól i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy do dużej formy wysmarowajej wcześniej tłuszczem.
Kruszonka: Siekamy nożem masło, mąkę, cukier waniliowy i cukier puder. Gdy składniki się rozdrobnią czubkami palców zagniatamy kruszonkę. Ciasto obficia posypujemy kruszonką. Wstawiamy na około godzinę do piekarnika nagrzanego na 160* . Czas pieczenia może być nieco dłuższy w zależności od wysokości ciasta. wyjmujemy gdy ciasto będzie pachnące, pięknie wyrośnięte i pulchne. SMACZNEGO :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !