Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zakwas do żurku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka razowa 2 szklanki
woda letnia 1 litr
czosnek 4-6 ząbków
woda 1 (gorąca)
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: zakwas do żurku

Najlepiej do kamiennego garnka wsypać mąkę i zalać ją gorącą wodą ciasto ma być rzadkie. Następnie dodać litr letniej wody wrzucić skórkę chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakryć gazą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 26.03.2012 11:43
super
ilka_86 10.02.2011 15:25
moja babcia robi podobny!:) jest świetny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak