Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowo-jabłkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 łyzki
jaja 4 szt
cukier 4 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowo-jabłkowe

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijać, dodać żółtka i ubić na puch. Do masy jajecznej dodać mąkę i proszek. Wszystko delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 175 st.

Masa jabłkowa:
1 kg winnych jabłek,
- 1 galaretka agrestowa,
- 1 łyżka masła,
- 1-2 szkl. cukru kryształu,
Jabłka zetrzeć na tarce. Masło roztopić, dodać jabłka, cukier i chwilę prażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 5 min. bez przykrycia.

Masa jogurtowa:
1 lt jogurtu owocowego (bez owoców),
- 1 galaretka koloru jogurtu,
- 1 łyżeczka żelatyny,
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa jabłkowa - okrągłe biszkopty - masa jogurtowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 11.02.2011 09:49
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak