Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapuśniaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kilo
śmietana
jajko 2 sztuki
drozdza 4 deko
mleko 3/4 szklanki
margaryna 1 kostka
sól
cukier
pieprz
gałka muszkatołowa starta
Nadzienie:
kapusta kiszona 40 deko
grzyby suszone
olej 1 łyzka
cebula
jajko
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kapuśniaczki

Z drozdzy,mleka i cukru zrobic rozczyn.Gdy wyrosnie,wlac do przesianej maki, dodac jaja,reszte mleka,galke muszkatolowa i na koncu rozpuszczona margaryne.Ciasto dobrze wyrobic i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Kapuste ugotowac z grzybami,odcedzic,drobno posiekac. do drobno pokrojonej i usmazonej na oliwie cebuli dodac kapuste,surowe jajo i doprawic sola i pieprzem. Wyrosniete ciasto rozwalkowac ,pociac na prostokaty, w srodku kazdego umiescic waleczek z nadzieniem, po czym zawinac i ulozyc na wysmarowanej blasze. Gdy podrosna, posmarowac smietana lub rozmaconym jajkiem i upiec na zloty kolor.Wystudzone kapusniaczki przechowuje w garnku pod szczelnym przykryciem i odgrzewam w miare potrzeby. Pycha

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 18.02.2011 07:39
ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak