Sposób przygotowania

Z mąki, soli, roztrzepanego jajka, miękkiego masła i jogurtu naturalnego zagnieść ciasto. Zakryć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.

Szpinak dokładnie umyć i włożyć na 5 minut do gotującej się wody, potem przepłukac go zimną wodą i drobno posiekać. Szpinak wymieszać z serkiem śmietankowy-takim o neutralnym smaku, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Soli nie należy dawać za dużo, bo i feta i suszone pomidory są słone.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przenieść do formy do pieczenia tarty. Nadmiar ciasta odciąć i jeszcze raz rozwałkować, ale bardzo cieniutko- dosłownie jak papier.
Ciasto ułożone w formie do pieczenia tarty ponakłuwać widelcem. Położyć na nim szpinak z serkiem. Posypać pomidroami suszonymi pokrojonymi w kosteczkę i fetą pokrojoną w kostkę.
Przygotować sos. Roztrzepane jajko wymieszać z jogurtem naturalnym- doprawić świezo startą gałką muszkatołową. Polać sosem farsz.
Resztę rozwałkowanego ciasta pokroić w paseczki i pokuładać na wierzchu tarty w dowolny wzór.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    szybka i smaczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    uwielbiam tarty

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !