Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkąty orzechowe w czekoladzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
proszek do pieczenia 1 szczypta
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 szt
masło 13 dag
żółtko jajek 2 szt
dekoracja
dżem morelowy 15-20 dag
masło 15 dag
cukier 15 dag
sok jabłkowy 2 łyżki
polewa czekoladowa 1 szt
orzechy laskowe 30 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkąty orzechowe w czekoladzie

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem, przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i masło pokrojone w wiórki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 30-40 minut. Stolnicę oprószyć mąką. Oziębione ciasto rozwałkować na duży prostokąt, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i grubo posmarować dżemem. Masło przełożyć do rondelka i stopić na maleńkim ogniu. Dodać cukier, sok jabłkowy i zmielone orzechy, wymieszać. Gorącą masę rozsmarować na przygotowanym cieście. Piec 25-30minut w temp 180-200stC, upieczone ciasto przełożyć na deskę kuchenną. Zimny placek pokroić w szerokie paski (6-8cm). Każdy pasek przekroić po przekątnej. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Wierzchołki trójkątów smarować pędzelkiem lub zanurzać bezpośrednio w garnuszku z czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 18.04.2011 23:43
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak