Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z serem i bakaliami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło miękkie 10 dag
cukier brązowy 20 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
cukier wanilinowy 10 gramów
jaja 4 sztuki
mąka 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bakalie 20 dag
ser biały 40 dag
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z serem i bakaliami

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z twarogiem i masłem. Z białek z dodatkiem szczypty soli, ubić sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Gotową pianę dodać do sera. Następnie przesiać do masy, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać bakalie (morele, śliwki, rodzynki), wcześniej obtoczone w mące. Całość wymieszać. 

Ciasto piec w 180 stopniach przez około 40-45. (sprawdzić po tym czasie patyczkiem czy ciasto już jest upieczone). Babkę wyjąć po 10 minutach z formy i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak