Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jogurtową galaretką o smaku pomarańczy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 2-3 łyżki
mąka 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jogurt naturalny 450 gram
słodzik 15 tabletek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z mandarynki 1 łyżeczka
likier pomarańczowy 2-3 łyżki
wrzątek 3-5 łyżek
otręby owsiane 2-3 łyżki
olej roślinny 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
herbata czarna 3-4 gorąca

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jogurtową galaretką o smaku pomarańczy

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch w mikserze. Dodajemy stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia, po delikatnym wymieszaniu, przelewamy do tortownicy nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Pieczemy ok 35-40 min w 160 st C. Studzimy i dzielimy ciasto na dwie części, spód polewamy herbatą. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, dodajemy likier. Ubijamy w mikserze zimny jogurt ze słodzikiem stopniowo wlewając żelatynę. Mieszamy całość do momentu gdy całość się zetnie i utworzy krem, dodajemy skórkę z cytrusa i po rozmieszaniu, wykładamy na ciasto, składamy je razem i od razu można się zajadać :)

*Celowo do wysypania blachy użyłam otrębów. Boki ciasta wyglądają teraz na specjalnie dekorowane :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 23.05.2014 09:33
lekki i pyszny biszkopcik :)
ilka_86 06.04.2012 19:11
smaczne ciasto
iknbozka 10.03.2012 13:43
mniam
barbara11561 02.04.2011 08:38
Ale słodziutko:)
Małgorzata113 10.02.2011 08:31
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak