Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z indyka w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1 kg
cebula 1 szt
por 50 dag
oliwa 5 łyżek
śmietanka 150 ml
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
wino białe 1 szkl
mąka 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka w winie

Sos sojowy wymieszać z 2 łyżkami oliwy, drobno posiekaną cebulą, zmielonym imbirem i 4 łyżkami wina, odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, podsmażyć mięso ze wszystkich stron, podlać winem i szklanką wody, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godz. Na 10 minut przed końcem pieczenia, włożyć pokrojone na kawałki pory. Gdy mięso jest miękkie, wyjąc, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku na porach. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.02.2014 15:58
przepyszny,
IlonaAlbertos 08.02.2013 23:04
Musi smakować wspaniale.
IlonaAlbertos 08.02.2013 23:04
Musi smakować wspaniale.
barbara11561 10.06.2012 08:39
świetny
Wafelek2601 29.04.2012 09:30
to na pewno będzie super danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak