Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę i chili pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wrzucić do rondla i podsmażyć delikatnie na oleju przez kilka minut, na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, całość wyjąć i przełożyć do miseczki.
Pokrojone w małą kostkę mięso wrzucić do tego samego rondla i na tym samym tłuszczu (w razie potrzeby można dolać) zrumienić na brązowy kolor ze wszystkich stron, mieszając. Dodać papryki w proszku, kminek i kolendrę, wymieszać. Wrzucić zeszkloną cebulę, dodać pokrojone z grubsza pomidory wraz z zalewą i bulion. Dusić pod przykryciem ok. 60-90 minut (czas zależy od rodzaju mięsa i wieku wołu). Najlepiej po prostu sprawdzić, czy jest miękkie. Doprawić solą.
W czasie gdy mięso się dusi, umyć paprykę i pokroić w kostkę. Fasolę wyjąć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Gdy mięso jest gotowe, dodać do niego pokrojoną paprykę i fasolę. Doprawić pieprzem cayenne i kilkoma kroplami sosu tabasco. Całość dusić jeszcze kilka minut. Jeśli potrawa jest gęsta - pod przykryciem, jeśli za rzadka - bez. Powinna być raczej gęstsza ;) W razie czego dolać odrobinę wody. Podawać w miseczkach ze świeżym pieczywem, lub w wydrążonych bułkach.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    uwielbiam chili con carne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    monciasz

    bardzo lubię chili con carne, ale widzę że jest wiele przepisów
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    też uwielbiam, ostatnio robiłam ale mam inny przepis, Pacpaw też robił i też ma inny, widzę, że można w tym przepisie eksperymentować;) Twój też jest ciekawy
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    uwielbiam:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    spróbuję ,ale mi chyba nie wyjdzie tak jak tobie
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Wyjdzie... wyjdzie :). Nie uwierzę, aby Tobie miało nie wyjść. Mam nadzieję jednak, że nie bokiem ;).
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    pychotka, dawno nie jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !