Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka węgierskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
skwarki 25 dag
margaryna 12 dag
białe wino 3 łyżki
drożdże 4 dag
mleko 250 ml
białko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka węgierskie

Zmielone skwarki połączyć z mąką, margaryną, drożdżami rozpuszczonymi w mleku oraz winem i zagnieść ciasto. Rozwałkować i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Ponownie rozwałkować, zwinąć brzegi w kwadrat i po 5 minutach czynność te powtórzyć jeszcze 3 razy. w końcu rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm, wycinać krążki lub romby, posmarować białkiem i piec w temperaturze 200 stopni C na jasnozłoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 14.03.2011 11:47
fajne, nie znałam takich
madagaskar 19.11.2010 21:54
pycha
Patrycja40 31.07.2010 10:04
fajne
pawel007 23.06.2010 19:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak