Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec indyczy z kasztanami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
kasztany jadalne 300 g
kasza gryczana 100 g
natka pietruszki 1 pęczek
mielone migdały 1/3 szklanki
masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól
pieprz
musztarda 3 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
dżem pomarańczowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec indyczy z kasztanami

Każdy kasztan naciąć i wrzucić do goracej wody, gotować przez 30 minut.
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowane kasztany obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do ugotowanej kaszy, dodać mielone migdały, jajko, roztopione masło, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i dodać do smaku sól i pieprz.
Z udźca wyciąć kość. Całe mięso dokładnie natrzeć musztardą zmieszaną z dżemem z gorzkich pomarańczy, poukładać też listki laurowe, mięso zawinąć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Potem zdjąć listki laurowe, do środka- w miejsce kości włożyć kasztanowe nadzienie, zwinąć udziec i zawiązać sznkurkiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wieczchu ułożyć listki laurowe.
Sok pomarańczowy zmieszać z miodem i mielonym imbirem. Powstałym sosem zalać mięso. Przykryć naczynie żaroodporne i piec w 180 stopniach ok godziny.
Po upieczeniu odczekać pół godziny, zdjać z wierzchu listki laurowe, sznurek i dopiero wtedy kroić na plastry

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 28.09.2012 23:25
super
agogo2 28.09.2012 23:25
super
rjustysia 24.11.2011 13:01
Bardzo ciekawe połączenie. I świetny pomysł na kasztany :)
wedith1 03.03.2011 06:01
Mnie też ciekawosć zżera, wypróbuję!
Gosia40 10.02.2011 13:40
Z kasztanami nie jadłam i jestem ogromnie ciekawa jak smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak