Sposób przygotowania

Całe orzechy razem z zieloną łupiną drobno pokroić, wsypać do słoja, zalać wódką i słój zakręcić na 4 tygodnie . Po upływie 4 tygodni płyn zlewamy przez sitko z watą do butelki.(Płyn będzie bardzo ciemny) Pozostałe orzechy zasypujemy 2 łyżkami cukru i pozostawiamy jeszcze na około 2 tygodnie żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie rozpuszczony cukier z orzechów zlewamy przez sito z watą i łączymy razem z poprzednio zlanym ciemnym płynem. Pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną orzechówkę zlewmy do butelek. Ponieważ ma bardzo intensywny kolor jest doskonala jako zaprawa do wódki.
Taka orzechówka to bardzo dobry lek na biegunkę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !