Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechówka z zielonych orzechów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzech włoski 4 szt
wódka 1 litr
cukier 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechówka z zielonych orzechów

Całe orzechy razem z zieloną łupiną drobno pokroić, wsypać do słoja, zalać wódką i słój zakręcić na 4 tygodnie . Po upływie 4 tygodni płyn zlewamy przez sitko z watą do butelki.(Płyn będzie bardzo ciemny) Pozostałe orzechy zasypujemy 2 łyżkami cukru i pozostawiamy jeszcze na około 2 tygodnie żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie rozpuszczony cukier z orzechów zlewamy przez sito z watą i łączymy razem z poprzednio zlanym ciemnym płynem. Pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną orzechówkę zlewmy do butelek. Ponieważ ma bardzo intensywny kolor jest doskonala jako zaprawa do wódki.
Taka orzechówka to bardzo dobry lek na biegunkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 24.03.2012 21:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak