Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto a la torcik jagodowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaj 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cytrynka 0,5 szt
wódka 3/4 szklanka
serek homogenizowany 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1 łyżeczka
jagody 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a la torcik jagodowy

Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
Wylać na okrągłą formę.
Piec w temp. 175 C
ok 35. minut.
Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwa placki, a następnie nasączyć je wodą zmieszaną z sokiem z cytryny.

Masa:

Żelatynę wsypać do mleka, podgrzać do momentu, aż się rozpuści. Letnią żelatynę połączyć z serkami Danio i wszystko razem wymieszać.

Masę rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim plackiem.

Bitą śmietanę ubić, dodając cukier puder.

Śmietaną udekorować placek, i ułożyć na nim owoce
wg upodobania.

Do przełożenia można wykorzystać również inne smaki serków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 24.10.2011 22:18
oooooooooooooooo
zbysio 24.10.2011 22:17
oooooooooooooooooo
Krystyna32 19.02.2011 10:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak