Sposób przygotowania

Daktyle wypestkować i przełożyć je do garnuszka dodać śliwki i zalać wodą. (nie za dużo tak aby były przykryte tylko owoce). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Następnie przepuścić go przez maszynkę 2-3 razy. Śliwki, mak i daktyle zmiksować. Do powstałej masy można dodać cukier do smaku lub miód albo jeśli uważamy że jest słodka masa po prostu zostawić tak jak jest. Ciasto francuskie rozwałkować. Wyłożyć na nie naszą masę a następnie zwinąć niezbyt mocno w roladę. Pokroić nożem cienkie kawałki i piec w mocno nagrzanym piekarniku.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknbozka

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bardzo fajne te ślimaczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !