Sposób przygotowania

Liczę za zagłosujesz na moją przekaskę na:

http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=84

Do wygrania nagrody dla głosujących ;)



Nawiązując do zadania konkursowego, czyli finger food - przekąski po polsku, postanowiłam wykonać galaretki nawiązujące do regionalnych smaków w wersji mini. Cztery smaki jak cztery pory roku, wykonuje się bardzo szybko, a na karnawałową imprezę wprost idealne.

PS: Nie bojcie się długiej listy składników, bo to tylko tak strasznie wygląda!

Przygotować należy 4 niewielkie formy na galaretki, najlepiej silikonowe, które umożliwią nam łatwe wyjęcie. Ja miałam foremki, które mieściły 50 ml, więc odmieżyłam każdego płynu tj.

(kolejność jak na zdjęciu, patrząc od góry, od lewej strony.)

1) bulionu

2) miodu,

3) maślanki

4) wody po ogórkach kiszonych,

po 30 ml i wymieszałam z 20 ml wody z dodatkiem jednej łyżeczki żelatyny. Do galaretki o smaku ogórków dałam podwójną ilość żelatyny ze względu na kwasowość roztworu.

Następnie wyciełam szklanką kanapki z chleba i udekorowałam następująco.

1) Galaretka rosołowa - ugotowana marchewka drobno starta przybrana natką pietruszki.

2) Miodowa - naturalny twarożek z dżemem imbirowo-truskawkowym, posypana cukrem cynamonowym.

3) Maślanka - surowa szynka, całośc opruszona czarną solą i udekorowana szczypiorkeim.

4) Ogórek kiszony - wyściółka z kiszonego ogórka, udekorowana plasterkiem ogórka i koperkiem.



Danie szybkie i bardzo efektowne. Do tego w stu procentach smaki polskie, polecam~!

Szana :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    fajny pomysł z tymi galaretkami :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !