Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cielęcina z sosem tuńczykowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 1,20 kg
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 4 ząbki
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki
majonez 1 szklanka
oliwa 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
kapary 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: cielęcina z sosem tuńczykowym

Cielęcinę natrzyj jednym ząbkiem czosnku., roztartym z solą i odrobiną rozmarynu. 2 ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Mięso ponacinaj i w powstałe otwory wsuń czosnek i igiełki rozmarynu. Mięso ułóż w brytfannie, podlej winem i piecz 2 godziny w piekarniku na grzanym do temp. 160 stopni, często podlewając wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń ostudź (najlepiej przez noc).
Przyrządź sos: Zmiksuj puszki tuńczyka z 1 ząbkiem czosnku, kaparami, wlewaną powoli oliwą oraz sokiem z cytryny. Dodaj majonez i musztardę, przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Plastry cielęciny polej równomiernie sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak