Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z mojego bloga : www.gastronomygo.blogspot.com

Tort urodzinowy:


Biszkopt:


- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (250 ml.)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:


- 2 mascarpone
- 100 gram cukru pudru
- 50 gram kakao
- 1 op. ananasów
- bita śmietana


Czekoladowa krawędź:


- 2 op. czekolady gorzkiej
- 1 łyżka miodu.


Nasączenie:


- sok ananasowy
- likier Bols – apricot brandy




Zaczynam od wypieku biszkoptu. Oddzielam białka od żółtek. Żółtka miksuje z cukrem, a białka na sztywną pianę. Następnie dodaje do żółtek wszystkie suche składniki, przesiane przez sito i miksuję, krótko mikserem, aby się równomiernie rozprowadziły. Następnie do żółtej masy dodaję białko i delikatnie łyżką mieszam dwie masy, w taki sposób, aby jak najwięcej powietrze „wpuścić” do środka. Ważne jest, aby nasz ciekły jeszcze biszkopt puszczał bąbelki powietrza. Biszkopt przelewamy do formy o średnicy około 23 cm i pieczemy, aż patyczek będzie suchy, a ciasto odstawało od brzegów w temperaturze 170-180 stopni. Mój piekarnik męczył się z tym około 40 minut


Następnie biszkopt dzielimy na dwie części i obydwie solidne od serca należy nasączyć wymieszanym sokiem z likierem w stosunku 3:2, tak na moje oko.


Robimy masę. Wszystkie składniki miksujemy, aż się dokładnie połączą następnie dodajemy drobniutko skrojone w kosteczkę cząstki ananasa. Smarujemy jedną część biszkoptu, następnie nakładamy bitą śmietanę. Moja rada, aby nie rozsmarowywać wszystkiego po samiutkie końce, raczej zrobić nawet górkę po środku, bo gdy naciśniemy następny biszkopt masa ładnie sama się rozejdzie. Powtarzamy wszystko to samo kolejnej części, tylko tu już smarujemy po całości ciasta.


Wykonujemy czekoladowy bok tortu: Odcinamy kawałek papieru do pieczenia o długości obwodu i wysokości ciasta. Następnie natłuszczamy go i smarujemy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej z dodatkiem miodu. Szybko przyklejamy pasek do tortu i odstawiamy do zastygnięcia w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje pasek z łatwością się oderwie.


Dekorujemy wedle uznania. Tort gotowy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !