Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem i papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
bulion 3 szklanki
cebula 1 szt.
masło 1 łyżka
parmezan starty 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 80 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
pierś z kurczaka 1 szt.
papryka czerwona 2 szt.
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem i papryką

Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty.
Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki) i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok. 2 minut. Doprawiamy.
Ryż mieszamy z pokrojonym ugotowanym mięsem z kurczaka i papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 27.07.2011 09:13
super się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak