Sposób przygotowania

Rybę dokładnie oczyścić, obrać z ości, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Cytrynę pokrajać na plastry (kilka plastrów odłożyć w całości z reszty wycisnąć sok). Wymyć rybę z soli, polać sokiem z cytryny, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na następne dwie godziny. Wyjąć rybę z lodówki i odczekać aż uzyska temperaturę pokojową. Włożyć do garnka wraz z oczyszczonymi warzywami, zielem angielskim, laurowym liściem i pieprzem. Zalać wrzątkiem (ryba musi być w całości przykryta) i gotować około 40 minut. Wyjąć ostrożnie z garnka, ułożyć na półmisku w całości a wywar sklarować i rozpuścić z żelatyną (należy przyrządzić około 1/2 litra galarety).
Udekorować rybę warzywami i cytryną. Zalać przestudzoną galaretą i odłożyć do lodówki do stężenia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !