Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuszki manniaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 15 dag
mleko 2 szkl
mąka 2,5 łyżki
masło 2 łyżki
skórka z pomarańczy lub limonki do smaku
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
zmielony goździk 1 szt
jajko 3 szt
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: racuszki manniaczki

W rondelku gotujemy mleko ze zmielonym goździkiem i masłem, wsypujemy kaszę mannę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Chłodzimy, a gdy kasza jest zimna, dodajemy jajka, cukier puder, skórkę otartą z pomarańczy, sól do smaku i mąkę. Ucieramy, aż powstanie pulchna masa.
Smażymy na oleju małe placuszki, z obu stron, aż się zrumienią.
Posypujemy cukrem lub podajemy z konfiturami.

* Goździk nie jest konieczny, zamiast tego można dodać szczyptę cynamonu, placuszki nabiorą wspaniałego aromatu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 26.03.2012 22:38
Bardzo lubię racuszki ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
MAR3STA 01.03.2011 19:44
to jest pyszne danie;)
Anna169Hosz 09.02.2011 07:53
Interesujące- takich nigdy nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak