Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem pudrem i dosypujemy tyle mąki, ile wchłonie ciasto, tak żeby dało się zagnieść, a później niezbyt cienko rozwałkować. Kroimy w paski długości 8 cm i szerokości 2 cm. Na środku każdego paska robimy nożem nacięcie, przez które przeciągniemy na drugą stronę koniec paska. Uformowane faworki smarujemy cienką warstwą żółtka, a gdy podeschnie, wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż nabiorą lekko złotej barwy. Delikatnie wyjmujemy i układamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu na pergaminie. Lekko przestudzone faworki układamy na tacy posypując cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !