Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z łyżki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
drożdże 5 dag
cukier 10 dag
mleko letnie 1 szkl
jaja 3 szt
masło 10 dag
rodzynki 15 dag
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z łyżki

Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże i odrobinę cukru. Dolewamy pół szklanki ciepłego mleka, dosypujemy trochę mąki i łącząc wszystkie składniki robimy zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Następnie dodajemy pozostały cukier, mleko, jajka i pokrojone w cienkie wiórki masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto i ponownie odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Rodzynki parzymy wrzątkiem, osączamy na sicie i dodajemy do ciasta. Znowu wyrabiamy i odstawiamy na kwadrans. Tłuszcz rozgrzewamy do temp. 160 st. C. Za pomocą dwóch łyżek stołowych oprószonych mąką formujemy nieduże kulki. Wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron do zrumienienia. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak