Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże i odrobinę cukru. Dolewamy pół szklanki ciepłego mleka, dosypujemy trochę mąki i łącząc wszystkie składniki robimy zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Następnie dodajemy pozostały cukier, mleko, jajka i pokrojone w cienkie wiórki masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto i ponownie odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Rodzynki parzymy wrzątkiem, osączamy na sicie i dodajemy do ciasta. Znowu wyrabiamy i odstawiamy na kwadrans. Tłuszcz rozgrzewamy do temp. 160 st. C. Za pomocą dwóch łyżek stołowych oprószonych mąką formujemy nieduże kulki. Wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron do zrumienienia. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !