Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy domowej roboty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
jaja 4 szt.
masło 75 g
mąka pszenna 1 szklanka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy domowej roboty

Do rondelka włożyć masło, wlać mleko. podgrzewać, aż masło roztopi się w mleku. posolić. Dodawać powoli mąkę i mieszając doprowadzić do połączenia się wszystkich składników w jedna masę. zdjąć z ognia. wbijając teraz po kolei do rondelka po jednym jajku i mieszając mikserem na jednolita masę. formę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć blachy do ciasteczek, której nie trzeba nawet oliwić. nakładać na formę kuleczki w małych odstępach za pomocą szprycy lub łyżeczki. piec w temperaturze 170 stopni przez niecałą godzinę, aż patyczek będzie suchy, a groszek zloty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 29.03.2011 13:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak