Sposób przygotowania

Umieść w garnku śmietanę, mleko, sól i pieprz. Obierz ziemniaki i potnij je w kostkę, wrzuć do garnka. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Garnek postaw na ogniu i gotuj mieszankę, aż do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz, a garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut, albo do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie wsyp do torebki płatki kukurydziane, zamknij ją i rozgnieć płatki, tak by powstał złoty kukurydziany pył. Nastaw piekarnik na 220 C. Kiedy ziemniaki są już gotowe, przełóż je do naczynia żaroodpornego lub innego nadającego się do pieczenia, a na wierzch posyp pokruszone płatki. Całość piecz 15 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !