Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka drożdżowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
cukier 2/3 szkl.
cukier waniliowy
sól szczypta
mleko ciepłe 3/4 szkl.
drożdże 5 dkg
margaryna 2/3 kost.
jajko 3 szt.
maliny świeże 10 dkg
porzeczki 10 dkg.
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: babka drożdżowa

drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i dodać mąki i mleka aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany przykryć i odstawić na 20min.margarynę stopić,wystudzić,owoce przebrać umyć,pozostałą mąkę przesiać do miski,dodać jajka,sól,resztę cukru,cukier waniliowy,zaczyn i pozostałe mleko,zagnieść ciasto,pod konieć zagniatania wlać tłuszcz i owoce wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,wysmarować formę z kominkiem i wlać ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temp.180st.i piec ok.1 godz.po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.05.2012 08:32
super, taka babka zawsze wszystkim smakuje
Izabela/bella81 18.02.2012 20:41
apetyczna
Wafelek2601 13.01.2012 09:52
pyszna
Seba 31.12.2011 12:18
smaczna
Iwona51
Iwona51 19.11.2011 09:30
super
Grazyna0211 29.04.2011 11:02
pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak