Sposób przygotowania

Do zimnej wody wkładamy golonkę i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 2 godziny. Wybieramy dokładnie szum i dodajemy groch i kostkę rosołową. Gotujemy kolejną godzinę. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, przyprawy i gotujemy 30 minut. W międzyczasie na suchej patelnie prażymy pokrojoną kiełbasę i bez tłuszczu dodajemy do zupy. To samo robimy z boczkiem pokrojonym w kostkę. Na końcu dodajemy pokrojone ziemniaki i majeranek. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta wyjmujemy golonkę, a wolne miejsce uzupełniamy wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Gotuję podobnie, ale nie tak długo, groch łuskany nie wymaga tak długiego gotowania. Ale lubię taką gęstą grochówkę
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    Długie gotowanie grochu łuskanego powoduje, że się rozpada i robi się z niego taka gęsta \"kasza\". Uwielbiam taki właśnie groch.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    pyszna jest taka grochówka :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !