Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa bardzo gęsta

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa śląska 10 dag
kiełbasa podwawelska 10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2
kostka rosołowa 2
majeranek 1 łyżka
ziemniaki 4 sztuki
marchewka 2 sztuki
seler 1/2
pietruszka 2
golonki 1
groch 200 łuskany
boczek wędzony 30 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa bardzo gęsta

Do zimnej wody wkładamy golonkę i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 2 godziny. Wybieramy dokładnie szum i dodajemy groch i kostkę rosołową. Gotujemy kolejną godzinę. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, przyprawy i gotujemy 30 minut. W międzyczasie na suchej patelnie prażymy pokrojoną kiełbasę i bez tłuszczu dodajemy do zupy. To samo robimy z boczkiem pokrojonym w kostkę. Na końcu dodajemy pokrojone ziemniaki i majeranek. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta wyjmujemy golonkę, a wolne miejsce uzupełniamy wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 06.11.2011 11:13
pyszna jest taka grochówka :-)
ewaa 05.11.2011 15:19
smaczna
Krystyna32 20.06.2011 00:09
extra
pacpaw 10.02.2011 08:22
Długie gotowanie grochu łuskanego powoduje, że się rozpada i robi się z niego taka gęsta \"kasza\". Uwielbiam taki właśnie groch.
Jolanta_P-S 09.02.2011 19:46
Gotuję podobnie, ale nie tak długo, groch łuskany nie wymaga tak długiego gotowania. Ale lubię taką gęstą grochówkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak