Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki chlebowe z cebulką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka 1\\2 kg
sól
olej z pestek dyni 90 ml
sól grubo mielona
cebula 1 szt
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki chlebowe z cebulką

Drożdże dodaję do połowy ciepłej wody i dokładnie mieszam.Przesiewam mąkę, mieszam z solą. Dodaję rozpuszczone w wodzie drożdże, resztę wody i oliwę. Cebulkę podsmażam i dodaję do ciasta. Zagniatam gładkie ciasto. Odkładam ciasto do wysmarowanej oliwą miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce.Gdy ciasto podwoi objętość znowu wykładam je na stolnicę i króciutko zagniatam. Odrywam małe kawałki ciasta i roluję cienkie paluszki. Odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję oliwą i posypuję lekko solą morską. Paluszki odstawiam jeszcze na jakieś 10 minut przykryte ściereczką.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 do 15 minut, w zależności od grubości paluszków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak