Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem i boczkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron quadre rigatti 1/2 opak.
szpinak świeży 250 g
śmietana kubek
czosnek 3-4 ząbki
sól
pieprz
boczek wędzony 4-5 plastry
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem i boczkiem

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Pokrojony na małe kawałeczki boczek podsmażamy na patelni a następnie zdejmujemy go zostawiając wytopiony tłuszcz

Na tłuszczu z boczku podsmażmy wyciśnięty przez praskę czosnek.

Dodajemy opłukany szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok 2 minut.

Dodajemy śmietanę, mkieszamy i dusimy kolejne 2 minuty.

Odcedzony makaron mieszamy z sosem śmietanowo-szpinakowym.

Każdą porcję posypujemy skwarkami z boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak