Sposób przygotowania

Polędwicę kroimy na steki o grubości ok 1 cm, oprószamy pieprzem, mąką i obsmażamy na oliwie, tak żeby się ładnie przyrumieniły. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy aż będą miękkie, po czym odcedzamy (wywar zostaje!) i kroimy w paseczki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę obraną i pokrojoną w talarki szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i grzybki. Dusimy jeszcze parę minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego trzeba ułożyć warstwę ziemniaków, posolić ją i popieprzyć. Na ziemniaki układamy polędwicę. Na polędwicę kolejną warstwę ziemniaków i znowu solimy i pieprzymy. Na ziemniaki układamy warstwę cebuli z grzybkami, a na cebulę ostatnią warstwę ziemniaków, którą solimy i pieprzymy.
Sos: do wywaru z grzybków dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy całą powierzchnię zapiekanki.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i zapiekamy około godzinę. Do tego surówka z kiszonej kapusty i obiad gotowy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !