Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POLEDWICA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 10 szt
cebula 5 szt
czosnek ząbki 5 szt
grzyby suszone garść
śmietana 1 szkl
mąka 3 lyżki
olej do smażenia
sól, pieprz
woda 2 szkl
zielenina
polędwica wołowa ok 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: POLEDWICA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAM

Polędwicę kroimy na steki o grubości ok 1 cm, oprószamy pieprzem, mąką i obsmażamy na oliwie, tak żeby się ładnie przyrumieniły. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy aż będą miękkie, po czym odcedzamy (wywar zostaje!) i kroimy w paseczki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę obraną i pokrojoną w talarki szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i grzybki. Dusimy jeszcze parę minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego trzeba ułożyć warstwę ziemniaków, posolić ją i popieprzyć. Na ziemniaki układamy polędwicę. Na polędwicę kolejną warstwę ziemniaków i znowu solimy i pieprzymy. Na ziemniaki układamy warstwę cebuli z grzybkami, a na cebulę ostatnią warstwę ziemniaków, którą solimy i pieprzymy.
Sos: do wywaru z grzybków dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy całą powierzchnię zapiekanki.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i zapiekamy około godzinę. Do tego surówka z kiszonej kapusty i obiad gotowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak