Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w sosie z białą rzepą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1,8 kg
boczek wędzony 10 dag
tymianek 8 gałązek
szalotki 2 szt.
sól
masło 10 dag
bulion drobiowy 400 ml
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
cebula biała 3 szt.
cukier
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
rzepa 1 (biała)

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w sosie z białą rzepą

Boczek pokroić w małą kostkę. tymianek posiekać. szalotki obrać, posiekać. Wymieszać z boczkiem i tymiankiem. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem, napełnić mieszanką, włożyć listek laurowy, spiąć.
W dużym rondlu stopić 3/4 masła, oprószyć mąką, lekko podsmażyć. Włożyć kaczkę, obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. W trakcie duszenia mięso skrapiać winem. Kaczkę przełożyć na blachę, piec ok. 20 minut w temp. 225 stopni, aż skórka się zrumieni.
Rzepę i cebulę obrać, pokroić na kawałki. Resztę masła stopić na patelni, podsmażyć warzywa. Oprószyć cukrem, skarmelizować. Wlać parę łyżek wywaru z kaczki, zagotować, przyprawić. Mięso podzielić na porcje, podawać z warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak