Sposób przygotowania

Boczek pokroić w małą kostkę. tymianek posiekać. szalotki obrać, posiekać. Wymieszać z boczkiem i tymiankiem. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem, napełnić mieszanką, włożyć listek laurowy, spiąć.
W dużym rondlu stopić 3/4 masła, oprószyć mąką, lekko podsmażyć. Włożyć kaczkę, obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. W trakcie duszenia mięso skrapiać winem. Kaczkę przełożyć na blachę, piec ok. 20 minut w temp. 225 stopni, aż skórka się zrumieni.
Rzepę i cebulę obrać, pokroić na kawałki. Resztę masła stopić na patelni, podsmażyć warzywa. Oprószyć cukrem, skarmelizować. Wlać parę łyżek wywaru z kaczki, zagotować, przyprawić. Mięso podzielić na porcje, podawać z warzywami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !