Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka śliwkowo-imbirowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z piersi kaczki 4 szt.
imbir świeży 1 kawałek(5cm)
wino czerwone wytrawne 1 szklanki
woda gazowana 1 szklanka
śliwki kilka sztuk
Goździki całe Prymat kilka sztuk
miód 2 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka śliwkowo-imbirowa

Filety z kaczki umyć, osuszyć, obrać ze skóry. Ułożyć w misce. Imbir obrać, pokroić na plasterki. dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki wina, gazowaną woda, goździkami i miodem. Polać mięso, wstawić na 2 dni do lodówki (od czasu do czasu mięso odwracać).
Filety wyjąć, osączyć. Marynatę przecedzić, wlać do rondla. Dodać pokrojone na połówki śliwki, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Masło stopić na patelni, usmażyć kaczkę z obu stron. Podawać polaną sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak