Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżyk kawowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 15 dag
mąka 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżyk kawowy

Białka ubijamy,dodajemy cukier i dalej ubijajac żółtka. Dodajemy mąkę, proszek i ocet. Blache wykładamy papierem, wylewamy ciasto.Pieczemy 15 min. w 200 stop. Wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem. Papier zwilżamy woda i zdejmujemy. Z ciasta wycinamy 4 łezkowate placki. Największy- dł.20 i szer. 12 cm.Każdy nastepny o 2 cm krótszy i węższy. Resztę ciasta suszymy w piekarniku i kruszymy.

KREM:
250 ml śmietany kremówki,
1 op. cukru waniliowego
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej

DO DEKORACJI:
50 g pestek słonecznika, 3 draźetki czekoladowe


Śmietanę gotujemy z cukrem waniliowym.
Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, dodajemy ostudzoną kawę. Ubijamy,dodajac pokruszony biszkopt. Największą łezke smarujemy kremem,nakładamy mniejsza
łezkę, smarujemy kremem itd., formujac jeżyka. Wierzch smarujemy kremem. Wbijamy pestki słonecznika. Z drażetek robimy oczy i nosek.. Dzieci będą zachwycone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 31.07.2011 09:19
super
ronald88 31.07.2011 09:12
super
Angelika10 07.02.2011 21:03
Super deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak