Sposób przygotowania

Białka ubijamy,dodajemy cukier i dalej ubijajac żółtka. Dodajemy mąkę, proszek i ocet. Blache wykładamy papierem, wylewamy ciasto.Pieczemy 15 min. w 200 stop. Wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem. Papier zwilżamy woda i zdejmujemy. Z ciasta wycinamy 4 łezkowate placki. Największy- dł.20 i szer. 12 cm.Każdy nastepny o 2 cm krótszy i węższy. Resztę ciasta suszymy w piekarniku i kruszymy.

KREM:
250 ml śmietany kremówki,
1 op. cukru waniliowego
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej

DO DEKORACJI:
50 g pestek słonecznika, 3 draźetki czekoladowe


Śmietanę gotujemy z cukrem waniliowym.
Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, dodajemy ostudzoną kawę. Ubijamy,dodajac pokruszony biszkopt. Największą łezke smarujemy kremem,nakładamy mniejsza
łezkę, smarujemy kremem itd., formujac jeżyka. Wierzch smarujemy kremem. Wbijamy pestki słonecznika. Z drażetek robimy oczy i nosek.. Dzieci będą zachwycone.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !