Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z połową cukru pudru, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Białka ubić z resztą cukru pudru, aż powstanie sztywna piana. Ubitą pianę z białek połączyć z utartymi żółtkami. Bardzo delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. I również bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blaszka o średnicy 20 cm. Jeśli robicie tort okrągły, gdy chcecie robić małe torciki masę można wylać do formy prostokątnej. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Następnie studzić przez 15 minut w wormie, potem wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Naatalia96

    ciekawy pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    muszę wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !