Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać następnie do nich po kolei jajka. Następnie dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Dobrze wymieszać. Rozdzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich wsypać kakao i mleko (4 łyżki) i dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wysypujemy odsączone wiśnie. Przykrywamy je ciastem – najpierw jasnym a następnie ciastem ciemnym.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 180˚C.

Krem: do rondelka wlać mleko, odlać w kubek nie całe pół szklanki. Do rondelka dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Pozostałe mleko rozrobić z mąkami. Wlać do zagotowanego mleka i zrobić gęsty budyń. Przestudzić go.
Masło mikserem rozrobić na puszystą masę. Dodać do niego budyń. W czasie ubijania dodać spirytus.

Po ostudzeniu ciasta wylać na niego przygotowany krem budyniowy. Można z wierzchu pokropić rozpuszczoną czekoladą mleczną lub posypać kakao

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !