Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty placek
Na blachę wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wysypujemy odsączone wiśnie. Przykrywamy je ciastem – najpierw jasnym a następnie ciastem ciemnym.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 180˚C.
Krem: do rondelka wlać mleko, odlać w kubek nie całe pół szklanki. Do rondelka dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Pozostałe mleko rozrobić z mąkami. Wlać do zagotowanego mleka i zrobić gęsty budyń. Przestudzić go.
Masło mikserem rozrobić na puszystą masę. Dodać do niego budyń. W czasie ubijania dodać spirytus.
Po ostudzeniu ciasta wylać na niego przygotowany krem budyniowy. Można z wierzchu pokropić rozpuszczoną czekoladą mleczną lub posypać kakao