Sposób przygotowania

Karpia należy oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać sola i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć maka, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni roztopić masło i smażyć karpia z obu stron na zloty kolor.
Usmażonego karpia przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku 10-15 minut w temp 160 st C żeby ryba doszła. Tak przygotowany karp jest przepyszny. Podawać z ziemniaczkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !