Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony na masełku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1,5 kg
czosnek ząbki 3 szt.
jaja 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka pszenna 5 łyżek
masło 250 g 1/2 szt.
cytryna 1/2 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony na masełku

Karpia należy oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać sola i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć maka, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni roztopić masło i smażyć karpia z obu stron na zloty kolor.
Usmażonego karpia przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku 10-15 minut w temp 160 st C żeby ryba doszła. Tak przygotowany karp jest przepyszny. Podawać z ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak