Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Purée z ziemniaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mleko 1 szklanka
masło 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
pietruszka zielona 1 łyżka
cebula 1 prażona

Przepis i sposób przygotowania na: Purée z ziemniaków

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Następnie rozgniatamy za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków, stawiamy garnek z powrotem na maleńkim ogniu i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, po czym – nie przerywając energicznego mieszania drewnianą łyżką lub mikserem - stopniowo dolewamy gorące mleko. Pod koniec ubijania doprawiamy masę solą, pietruszką i prażoną cebulką. Na talerzu ozdabiamy kleksem kwaśnej śmietany. Gotowe pure powinno mieć konsystencję gładkiego, puszystego kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 26.12.2011 14:57
lubię :)
ziutula
ziutula 21.07.2011 08:42
takie pure to nawet same jest dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak