Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 10 łyżek
czosnek ząbki 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
woda 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
Gotowy zakwas można poznać po zapachu , ew. można też spróbować, czy jest kwaśny. Natomiast na wierzchu powinna pojawić się piana.
Gotowy zakwas należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce, do 2 tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak