Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smerfne placuszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 g
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 szt.
masło 5 łyżeczki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jagody 1 szklanka
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smerfne placuszki

Jagody wymieszać z cukrem, odstawić. Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko, wymieszać. Dodać roztopione masło, ponownie wymieszać. Na końcu dodać jagody i wymieszać bardzo delikatnie. Wlewać niewielkie porcje na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do zarumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 20.07.2011 21:46
Ciekawe :)
Angelika10 05.06.2011 21:42
Niedługo jagody będzie można spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak